5 Günde İngilizce | UNESCO ve Üniversite Onayları

UNESCO ve Üniversite Onayları

5 Günde İngilizce; sadece yetişkinlerin (25 yaş üzeri) kabul edildiği, beş tam gün 09:00 -18.00 saatleri arasında uygulanan, sıfır, başlangıç, orta ya da üst İngilizce seviyelerine göre iş ingilizcesi formatında hazırlanan lisan gelişim eğitimleridir. UNESCO ve Münih Ünversitesi (LMU) tarafından onaylı olan program, ülkemizde 15 yıldır sadece Alta Eğitim A.Ş. tarafından marka tescilli olarak sunulmaktadır.

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu) onayını; aşağıda veya internet üzerinde http://en.wikipedia.org/wiki/Suggestopedia#Unesco.27s_final_report_on_Suggestopedia adresinde,

Münih Ünversitesi (LMU) (Almanya’nın en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük üniversitesidir) onayını
ise; aşağıda veya internet üzerinde http://epub.ub.uni-muenchen.de/125/ adresinde inceleyebilirsiniz.

Sadece yetişkinlerin kabul edildiği ve UNESCO onaylı program için; Münih Üniversitesi (LMU) Psikoloji ve Pedagoji Dekanı Prof. Dr. Heinz Mandl, etkin öğrenmenin ileri derece verimli bir yöntem olduğunu ve kazanılan bilgilerin yüksek seviyede hatırlama kalitesinin olduğunu önemle belirtiyor. Araştırma sonuçları hakkında detaylı bilgiyi aşağıda, Almanya'nın önemli yayınlarından GEO SAISON dergisinde yayınlanan Prof. Dr. Heinz Mandl röportajının içeriğinde bulacaksınız.

"Büyük bir itici güç gibi"
Röportaj: Michael Dietrich, GEO SAISON
Profesör Dr. Heinz Mandl
Munih Ludwig Maximilian Üniversitesi
Bilgi Transferi ve Bilgi Yönetimi
Psikoloji ve Pedagoji Dekanı
Rahat ve uyarıcı bir ortamda korkusuzca öğrenme, hem merak uyandırıyor hem de motive ediyor ve sonunda büyük başarıyı getiriyor. Bu yöntem bize açıkça şunu gösteriyor; geleneksel yöntem yetişkinlerin ihtiyacını her zaman karşılayamıyor. 5 Günde İngilizce (Suggestopedi) gerçekten etkili bir yöntem olarak irdelenmeli.

GEO SAISON: Sugesstopedi yöntemini incelediniz. Gerçekten etkin ve sonuç veren bir yöntem mi?

Prof. Dr. Mandl: Suggestopedi dalında çeşitli öğrenme yöntemleri vardır. İncelemiş olduğumuz yöntem en etkili yapıyı oluşturmak için, öğrenme aşamasında tüm duyuları kapsıyor.

GEO SAISON: Sonuç?

Prof. Dr. Mandl: Sonuç çok etkileyici. Bizim araştırmamızda, sugesstopedi yöntemi dersinden sonra 14 katılımcı, bir buçuk yıl geleneksel yöntemle eğitim almış yüksek okul öğrencileri ile karşılaştırıldı.

GEO SAISON: Araştırma sonucundaki bulgular nedir?

Prof. Dr. Mandl: Suggestopedi yöntemiyle eğitim almış öğrenciler, süre çok daha kısa olmasına rağmen yüksek başarı sağladılar. Hatta günlük hayatta dil ile karşılaşılabilecek sorunların çözümünde, konuşma ve duyma alıştırmalarında klasik yöntemden çok daha başarılı oldular. Sugesstopedi ile yabancı dil öğrenen katılımcıların bu süre zarfında yabancı dili eğlenerek öğrendikleri ve çok motive oldukları kesin olarak görüldü. Suggestopedi önemli bir itici güç. Öğrenimin aşamalarında bu yöntem etkin gramer çalışmaları ile destekleniyor.

GEO SAISON: Yabancı dil öğrendiğimizde kafamızdan neler geçiyor?

Prof. Dr. Mandl: Son beyin araştırmalarının kanıtlarına göre insan, aktif ve yapısal bir biçimde öğreniyor. Bunun için algılama kanallarımızın açık, ilgili ve meraklı olmamız gerekmektedir. Bu sebeple eğitim ortamı yani eğitmen, eğitim salonu ve genel ortam yabancı dil öğrenmeyi teşvik etmelidir. Ortam ne kadar rahat ve uyarıcı olursa, öğrenme isteği o kadar artar.

GEO SAISON: Bunun dışında?

Prof. Dr. Mandl: Yeni öğrendiğimiz bilgileri kafamızda tutmak istersek, daha önce öğrendiğimiz bilgilere bağlanmalı. Hiçbir bağlantısı olmayan yabancı bir kelime öğrenmek istediğimizde bir resmin içine, yada bir anlam bütünlüğüne dahil edilebilmeli. Bu, ne kadar sık olursa o bilgiye ulaşmak ve kullanmak kolaylaşır. Bu eğitimde buna ağırlık verildiğini gördük.

GEO SAISON: Yabancı dil öğrenemeyen bir kimse var mıdır?

Prof. Dr. Mandl: Bu, doğru yöntemle; "Hayır". Temel olarak iyi bir eğitim kişiyle nasıl iletişim kurduğunuza bağlıdır. Yanlış iletişim insanlarda öğrenme engelleri yaratır. Birçok insan "ders çalışmak" ve "öğrenmek" kelimelerini duyduğunda bile bloke oluyor. Eğer eğitim doğru verilirse, korkunun olmadığı bir ortamda, her normal insan yabancı dil öğrenebilir. Çocukların okul öncesi durumu çok şey gösterir.

GEO SAISON: Çocuklardan ne öğreniyoruz?

Prof. Dr. Mandl: Çocukların ana dillerini, dilbilgisi ve eğitim yardımı olmadan öğrenebildiklerini unutmamalıyız. Çocuklar ilk altı yıl inanılmaz bilgi toplayabiliyorlar, aktif ve meraklılar. Doğal yollarla öğreniyorlar. Oynayarak, zevk alarak ve eğlenerek; hiçbir zaman soyut (teorik) ve somut (pratik) bilgilerden kopmadan öğreniyorlar. Okul çağına geldiklerinde ise, sandalyelerinde oturuyorlar ve sadece bir şey sorulduğunda cevap veriyorlar ve bu yüzden pasif bir rol üstleniyorlar. Pedagog Neil Postman' dan bir alıntı söz ettiklerimin altını çizecektir. "Çocuklar okula soru işareti olarak başlıyorlar; okulu ise nokta olarak bitiriyorlar."

GEO SAISON: Beynimizin hangi bölümü eğitimden nasıl bir hizmet bekliyor?

Prof. Dr. Mandl: Beynimizde sağ ve sol lob bulunmaktadır. Sol lob dil ve kavramsal konularda, sağ lob ise daha çok yaratıcı ve duygusal alanlarda çalışır. Kısaca insanın akılcı ve motive edici boyutu vardır. Bu eğitim, her iki boyuta hitap ettiğinden, iyi ve hızlı sonuç alabilmektedir.

GEO SAISON: Teşekkürler.

UNESCO’nun 5 Günde İngilizce (Suggestopedia) ile ilgili Raporu
 
Bir Öğrenme Metadolojisi Olarak 5 Günde İngilizce (Suggestopedia) hakkında UNESCO Çalışma Ekibindeki Uzmanlardan Tavsiyeler;

 
1. Standart eğitimlerle kıyaslandığında 5 Günde İngilizce’nin genel olarak bir çok konu ve bir çok farklı tarzdaki öğrenciler için üstün nitelikli bir öğretme tekniği olduğuna dair bir fikir birliği vardır. Bu fikir birliğine literatür araştırmaları üzerine çalışarak, uluslararası platformdaki uzmanların ifadelerini dinleyerek, 5 günde İngilizce talimatlarını betimleyen filmleri gözlemleyerek ve 5 Günde İngilizce sistemi ile eğitim verilen sınıflara yapılan ziyaretlerle ulaştık.
 
2. Suggestopedia eğitim standartları, sertifikasyon ve bu çalışmanın devam ettirilebilirliği açısından uygun olarak oluşturulmalıdır.
 
3. Eğitmenlerin farklı alanlardaki yetkinlikleri, sertifikasyondaki öğrenim verimliliğinin artan seviyelerini yansıtmak için kullanılmalıdır.
 
4. Suggestopedia tekniği ile eğitim veren eğitmenlerin bu konu üzerine eğitimleri en kısa zamanda başlatılmalıdır.
 
5. Suggestopedia ve 5 Günde İngilizce üzerine olan bir uluslararası kuruluş, UNESCO’ya üye olmalı ve Dr. Lozanov’un eğitim, araştırma, koordinasyon ve sonuçların duyurusu konularında destek ve kılavuzluğuna sahip olacak şekilde yapılandırılmalıdır.
 
6. UNESCO'nun olası tüm imkanlar ve uluslararası düzenlemeler altında hazırlanarak, önerilmiş olan aktivitelere destek vermesini talep ederiz.